Bloggen om den tvspelande, träningsnörden till kock som pendlar fram och tillbaka mellan Norrland och Västmaland.
Här kommer jag skriva av mig recept, vad jag tycker om tvspelen, vad som händer i min utbildning och hur jag tar mig framåt för att bli en färdig A la carte kock :)
Mycket nöje med bloggläsningen.
Då var denna dags A la carte över, Idag har den stått för kyckling i all ära. Menyn var baconinlindad kyckling filé med prästost och till det var det medelhavsörtsmör och bakpotatis samt härligt goda smörstekta grönsaker. Ta fram kycklingen och låt den rinna av lite så att den inte är så blöt i blod och vatten, under tiden kan du slänga in bakpotatisen i ugnen 170 grader i cirka 80 minuter - jajamänsan du läste rätt hela 80 minuter behöver den här stora potatisen i ugnen för att bli mjuk och få fin färg i skalet. (I alla fall i våran köks ugn)
Medans potatisen efter en stund har gottat till sig i ugnen och kyckligen står och rinner av kan du ta och hacka ner rosmarin,timjan och basilika i en bytta och plocka fram smöret.Tänk på att plocka bladen från kvistarna för ingen vill väl ha grenar i sin mat ? ;) Och att inte hacka för mycket, man ska se vad det är för kryddor och det ger en finare färg i smöret.
Här kan du leka lite med fantasin när det kommer till grönsaker, men idag använde jag mig av mini majs, broccoli och sparris. Dela majsen på längden i mitten och broccolin i fall den är för stor, sparrisen kan du låta vara eller dela den om du så vill :) Plocka nu upp kyckligen och peppra med malen svartpeppar och använd havssalt (Vanligt salt funkar lika bra) lägg en rejäl skiva med prästost och ta 2-3 baconskivor och linda in kycklingen - För att baconet ska hålla fast bättre kan du använda dig av ett grillspett som du trär igenom upp och ner och i mitt fall upp igen. Stek sedan kycklingen så att baconet får färg på båda sidor och ställ in stekpannan i ugnen (Eller flytta över den till en ugnsform) låt kycklingen bli färdig i ugnen - Kycklingfilé ska ha en innertemperatur på 72 grader. Ta fram och låt kycklingen vila en stund. Då behåller du saften i köttet :)Fräs på grönsakerna i stekpannan med smör inte så att de tar för mycket färg lägg upp på ett fat - salta och peppra litegran för smakens skull. Under tiden du fräser grönsakerna kan du smälta smör försiktigt i en kastrull och ha ner kryddblandningen, salta och peppra och ha i en skvätt citronsaft.
Hur upplägget ska vara är helt hur du själv vill ha det, idag valde jag att göra så som bilden överst på sidan. Bakpotatisen vid sidan om med en klicksmör i och avsluta med att lägga en rosmarinskvist för synensskull :) Smaklig måltid!