Bloggen om den tvspelande, träningsnörden till kock som pendlar fram och tillbaka mellan Norrland och Västmaland.
Här kommer jag skriva av mig recept, vad jag tycker om tvspelen, vad som händer i min utbildning och hur jag tar mig framåt för att bli en färdig A la carte kock :)
Mycket nöje med bloggläsningen.
Idag fick vi kockelever äran att lära oss flambering, med skräckblandad förtjusning och nyfikenhet så vaknade man pigg och utvilad denna morgon.Vi fick flambera grönpeppar sås, oxfile och göra crepé suzette ( Apelsin"kryddad" pannkaka ) Grönpepparsås, hacka schalottenlök och plocka fram köttfond, grädde och grönpeppar och en skvätt konjak eller rom.fräs på löken och grönpepparn utan att den tar färg i smör. Häll på en skvätt konjak eller rom och tänd på. Det slutar brinna när alkoholen försvunnit. Häll därefter på fonden och låt såsen reducera ner till önskad smak. Slå på grädde och låt den koka in försiktigt en stund. Smaka av med lite peppar och salt - varförsiktig med saltet ! Då köpesfond är väldigt salt. Crepés, Apelsin, små pannkaker och cointreau.Gnugga socker på apelsinskalet så de blir orange - Smaken sitter i skalet. Pressa sedan ur saften från apelsinen.Smält smör och socker i en plateu ( Stekpanna med raka kanter och rostfrittstål och kopparbotten ) häll på saften och blanda om. Lägg i en pannkaka och vänd om med den så att bägge sider får vätska på sig och vik den där efter två gånger och ta en annan pannkaka och gör likadant. Häll på en skvätt cointreu och tänd på, när det slutar brinna är det färdigt :) Lägg upp på fat och njut.